středa 13. dubna 2016

Kam jezdit vlakem a kam autobusem, když nejste vlakový maniak #1

Čauves,
dnes si dám pokoj od vlakových recenzí a píšu první díl
o tom, kam je lepší jezdit z Prahy autobusem (lépe řečeno kam jezdit se Studentem Agency, protože jiný firmy nemají tak dobré autobusy) a kam radši vlakem. Vybíral jsem 20 největších měst republiky nepočítám-li Prahu a nejbližší hlavní města.

Brno
 Do Brna se jde dostat čtyřmi zajímavými, tedy komfortními cestami a potom ještě některými nezajímavými cestami. Jsou to:
vlakem:
R 869 Špilberk (podle mě by se měl stát IC)
nebo jakákoli rj (RailJet nikoli RegioJet a poznáte je podle hudebních skladatelů -první je Gustav Mahler, poslední Leoš Janáček a většinou jedou z Prahy do Grazu přes Vídeň, ale někdy končí jen v Brně nebo ve Vídni)
a autobusem SA:
Student Agency RegioJet Praha - Jihlava -Brno
Student Agency RegioJet Praha - Brno (- Vídeň)
(RegioJet proto, že od nedávna se i autobusy Student Agency jmenují RegioJet)

  Podle mě jetli vám tak šíleně jde o to, abyste měli starý noviny a nápoj zdarma, tak si klidně jeďte busem, ale mě to připadá zbytečné, protože kafíčko si můžete koupi v rj taky a místo obrazovky na sedadle před vámi, můžete využít svého mobilu či tabletu a užít si nového palubního od ČD, ačkoli ještě nevím, jak to bude vypadat.
  Ještě bych chtěl vysvětli, proč jsem vybral zrovna rychlík Špilberk: Je to jediný rychlík z Prahy do Brna na kterém je nasazená nová jednotka InterPanter a ten palubní portál vám rád otestuju, protože jestli se všechno vydaří, tak v pondělí udělám nový díl seriálu Do Pardubic a zase zpátky a právě do Pardubic bych měl jet InterPaterem.
  Já bych jel vlakem, ale je mi jasné, že na každý to miluje a proto do Brno to je na stejno
Ostrava
 No, tady je to jasný jak facka, kdo by ne chtěl jet Pendolinem do Ostravy, ale máme i jiné, tradiční možnosti: RegioJet a LeoExpress, takže, kdo rád zkouší nové veci, nechť si přečte můj Narozeninový speciál o RJ a LE. Jinak do Ostravy, žádný autobus SA nejezdí.
Plzeň
 Je větší pravděpodobnost, že do Plzně pojedete busem, ale když máte štěstí a peníze, tak pojedete vlakem a to Pendolinem, které jede do Frant. Lázní. Do Plzně totiž jezdí autobus RegioJet Fun&Relax ( s obrazovkama), ale právě 1x - 2x denně tam Pendolino jezdí, no a peníze proto, že na jakoukoli cestu SC potřebujete extra místenku, takže lístek je dražší, než kdyby jste jeli Rychlíkem, IC, EC apod. Jinak každou hodinu jezdí rychlíky vyšší kvality, EC a expresy přes Plzeň do Prahy.

Zatím bych to ukončil, protože než bych se dostal ke každému městu, tak by tenhle článek nejspíš prasknul a tak to udělám na více částí. Jinak během víkendu vyjde článek o regionálním dnu v Milovicích, kam nejspíš pojedu v sobotu.
Čauves v sobotu, Ifram.

Žádné komentáře:

Okomentovat